Fujifilm Neopan 400 CN i Provia 400X

Fujiflm-Neopan-400-CN-i-Pro
Zanika pewna epoka. Koncern Fujifilm poinformował, że wobec małego zainteresowania Neopanem 400 CN oraz Provią 400X, postanowił zakończyć ich produkcję. Filmy pojawiły się w poprzedniej dekadzie, niestety przegrały z fotografią cyfrową.

Fujifilm Neopan 400CN był obrabiany w barwnym procesie C-41, a także w specjalnym zestawie Ilford XP1. Ten chromogeniczny materiał czarno-biały został specjalnie przystosowany do współpracy z labami cyfrowymi serii Frontier. Charakteryzował się bardzo małym ziarnem i szeroką tolerancją na naświetlanie (w zakresie od ISO 100 do 800).

Natomiast Fujichrome Provia 400X Professional zastapił Provię 400F Professional [RHP III]  (też niezmiernie popularny wśród zawodowców materiał światłoczuły). Wykorzystywał technologię PSHC (Pure, Stable and High-performance dye-forming Coupler) oraz MCCL (Multi-Color Correction Layer) Technology. Obie pozwalały na znakomitą reprodukcję barw oraz wierne oddanie bardzo subtelnych różnic w odcieniu skóry ludzkiej. Wykorzystano technologię Epitaxial Sigma Crystal Technology, co spowodowało obniżenie współczynnika ziarnistości RMS do 11 (poprzednik miał wartość RMS = 13). Pozwoliło to m.in. na uzyskanie o 25% większych powiekszeń, przy zachowaniu jednakowej ziarnistości w stosunku do zdjęć wykonanych na poprzednich materiałach. Diapozytywy były dostępne w dwóch formatach – 135-36 oraz 3 ładunki typu 120.

Firma zaleca aby zamiast Neopanu 400 CN stosować Neopan 100 Across, a zamiennikiem Provii 400X ma być Fujifilm Provia 100F.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.